Podcast - Mijenjaj sebe, mijenjaj vodstvo

Podcast „Mijenjaj sebe, mijenjaj vodstvo“ je nastao s namjerom da bude mjesto na kojemu stvaramo utjecaj spajajući poslovni, privatni i duhovni život kroz razgovore s gostima iz različitih područja djelovanja.

Sahar Hashemi, GLS Hrvatska

Predavački osvrt - GLS22

Suprotnost poduzetniku NIJE zaposlenik

TEME U OVOM ČLANKU: samopouzdanje, voditi sebe, učenje, fleksibilnost, izdržljivost

Poduzetništvo nije karakterna crta niti je nužno nešto s čime se osoba rađa. Dakle, za lidere koji žele izvući ono najbolje iz svojih timova ovo predstavlja izrstan podsjetnik da se svatko može naučiti poduzetništvu — jer biti poduzetnik znači biti čovjek. Nagrađivana poduzetnica Sahar Hashemi čvrsto vjeruje u ovu ideju. S misijom da poveže srce i glavu u velikom biznisu, ona pojednostavljuje nepotrebnu kompleksnu tematiku inovativnost i poduzetničkog ponašanja na jednostavne, praktične i ljudske pojmove.

Biti poduzetnik znači biti čovjek.

Drago nam je pozdraviti Sahar Hashemi, koja nam donosi bogato iskustvo i znanje, na podiju Globalnog liderskog summita u studenom 2022.! 

Opisivana kao „agentica promjene” i „moćna pokretačica poduzetništva unutar velikih korporacija,” ona nudi jednostavnu i moćnu metodologiju za otključavanje start-up kulture u velikim kompanijama. Ova bivša pravnica pokrenula je dva revolucionarna biznisa: Coffee Republic kao prvi lanac kafe-barova u Velikoj Britaniji, koji je narastao na 110 prodajnih mjesta i 50 milijuna funta vrijednosti u dionicama, i Skinny Candy kao brend slatkiša bez šećera koji definira tržišni segment.  Njezina prva knjiga „Anyone Can Do It” (To može svatko) postala je uspješnica koja demistificira ideju da je poduzetništvo prirođena vještina. Njezina najnovija knjiga „Start Up Forever” proizvod je njezinog iskustva u radu s velikim korporacijama tijekom prošlog desetljeća, a bavi se jednim od najbitnijih pitanja s kojima se velike organizacije danas suočavaju: kako biti poduzetniji.  Njezino Kraljevsko Veličanstvo Velike Britanije proglasilo ju je „pionirom života nacije” i dodijelilo joj Orden Britanskog Carstva za službu britanskom gospodarstvu i dobrotvornom radu.

Nabavite svoje ulaznice i priključite nam se nam se na GLS-u '22., a dotad zavirite u Saharine spoznaje i uživajte u ovom članku koji govori o tome što zaista znači biti poduzetnika i zašto ona vjeruje da svatko može razviti poduzetničke vještine.

Suprotnost poduzetniku NIJE zaposlenik

Neki dan sam na stranici Dictionary.com tražila sinonime riječi „poduzetnik” kad mi je oko zapelo za rubriku „antonimi” odmah ispod. Ondje se nalazila riječ „zaposlenik” — što bi značilo da je potpuna suprotnost poduzetniku - zaposlenik!
Nisam mogla vjerovati. To ide na ruku najvećem od svih mitova: da su poduzetnici ljudi „drugačijeg kova”; gotovo kao da posjeduju drugačije kromozome.

To može svatko.

Poduzetništvo nije karakterna crta. To nije nešto s čime se rodite ili ne rodite. Ja definitivno nisam rođena kao poduzetnica. Nisam u djetinjstvu bila mali Richard Branson. Nisam bila nimalo maštovita niti kreativna, i nisam imala liderskog šarma. Budući da sam započela vlastiti radni život kao zaposlenica, postala sam poduzetnica tijekom procesa provedbe jedne poslovne ideje koju sam imala. Jednostavno, zbog pokretanja biznisa „morala” sam postupati na određeni način: morala sam postupati poput svih drugih poduzetnika. Zato sam, ima vas koji me znate, knjigu koju sam napisala o svojem vlastitom poduzetničkom putu naslovila „To može svatko”. Što znači upravo to: to može svatko.
Uvjerena sam da proces pokretanja novog biznisa raspiruje unutarnje poduzetničke kvalitete koje posjeduje svako ljudsko biće. Cijeli proces je u tolikoj mjeri izvan vaše zone udobnosti — toliko je težak — da morate istraživati svoju nutrinu kako biste pristupili vještinama kojih niste ni svjesni i provesti veliku promjenu u ponašanju, jer to je sve što imate. Nužda zbilja rađa novotarije.

Uvjerena sam da proces pokretanja novog biznisa raspiruje unutarnje poduzetničke kvalitete koje posjeduje svako ljudsko biće.

Djelatnik koji radi u uhodanoj kompaniji imat će gotovo suprotno iskustvo. Jedini način na koji se „morate” ponašati jest da pazite da sve bude bez uzburkavanja. Kompanija već ima svoje klijente, resurse i sustave. Ima svoju zonu udobnosti. Vi samo trebate održavati status quo i ne uzdrmavati brod, jer nema potrebe da se išta ponovno izmišlja niti da se previše opterećujete. Nema potrebe za promjenama u postupanju ili mentalitetu. Možete si dopustiti da samo plutate nizvodno. To znači da ne morate duboko kopati kako biste pristupili svim svojim vještinama i sposobnostima. One ostaju neiskorištene.

Nije više dovoljno samo odrađivati posao.

Neumoljivi tempo disrupcije u kojoj živimo dramatično mijenja ovu jednadžbu. Korporacijske sredine gube svoju zonu udobnosti. Nije više dovoljno samo odrađivati posao. Čak ni klijenti se više ne podrazumijevaju. Veliki tržišni udio danas ne znači isti takav tržišni udio sutra. Uhodana kompanija mora se svakodnevno boriti za klijente i resurse, baš kao i neki startup. Brod se nekontrolirano ljulja. Ne možete samo plutati.

Korporacijske sredine gube svoju zonu udobnosti.

Prigrlite poduzetnički mentalitet.

To znači da sada više nema velike razlike između rada u startupu i rada u uhodanoj kompaniji. Svatko operira s jednakom nesigurnošću i jednakim tempom kao i u startupu, neovisno o veličini i dugovječnosti. Dakle, svjedočit ćemo tome da će zaposlenici morati uvoditi ogromne promjene u mentalitetu i postupanju, i to iz puke nužde. Baš kao što sam i ja morala kad sam pokretala svoj biznis. Baš kao što je to morao učiniti svaki poduzetnik. Morat će kopati duboko i crpiti svoje poduzetničke osobine, koje su dotad možda bile u mirovanju. Morat će razmišljati kreativno i nalaziti rješenja gotovo niotkuda. To će se dogoditi prirodno, baš kao što se dogodilo sa mnom: ta promjena iz zaposleničkog mentaliteta u poduzetnički mentalitet. Nisam ni bila svjesna da posjedujem te osobine sve dok nisam bila primorana upotrijebiti ih.

Ako ste ljudsko biće, tada ste poduzetnik.

Za njih vam ne treba diploma niti tečaj. Ne morate studirati empatiju, znatiželju, snalažljivost niti izdržljivost. Rođeni ste s njima. Samo ih možda, sve do sad, niste morali koristiti na poslu. Zadržavali ste ih za svoj privatni život. Sada ćete se morati služiti njima na poslu. Trebat će vam prakse dok ne stegnete sigurnost u korištenju kvaliteta, koje možda smatrate privatnima, na poslu. Pa ipak, isplatit će vam se. A ako se želite razvijati kao osoba, nemate što razmišljati.
Ako ste ljudsko biće, tada ste poduzetnik. Aktiviranje vašeg unutarnjeg poduzetnika je najlakša, ali i najtransformativnija vještina koja čeka da je upravo sada upotrijebite.


Doznajte više od Sahar Hashemi na Globalnom liderskom summitu 11.-12. studenog 2022.!

 

Posjetite nas na društvenim mrežama

Organizator GLS-a u Hrvatskoj - Udruga Fokus
www.ufokus.hr |  www.ipartner.hr  |  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.