Podcast - Mijenjaj sebe, mijenjaj vodstvo

Podcast „Mijenjaj sebe, mijenjaj vodstvo“ je nastao s namjerom da bude mjesto na kojemu stvaramo utjecaj spajajući poslovni, privatni i duhovni život kroz razgovore s gostima iz različitih područja djelovanja.

Brené Brown o radosti i zahvalnosti

TEME U OVOM ČLANKU: Emocionalna inteligencija, Kako voditi sebe, Opća dobrobit

Dr. Brené Brown je profesor istraživač na Fakultetu za socijalni rad Sveučilišta u Houstonu

Odnos između radosti i zahvalnosti jedno je od najvažnijih otkrića u mojem istraživanju. Nisam to očekivala. U svojih 12 godina istraživanja s 11000 dokumenata, nisam intervjuirala nijednu osobu koja se smatrala radosnom, a da nije aktivno prakticirala zahvalnost.

 

Meni je to bilo iznimno kontraintuintivno, jer sam krenula u istraživanje misleći da je odnos između radosti i zahvalnosti takav da, ako ste radosni, trebate biti i zahvalni. Međutim, uopće nije bilo tako.

Zapravo, prakticiranje zahvalnosti doziva radost u naš život.

Praksa je onaj dio koji mi je promijenio život, promijenio je mogu obitelj i način na koji smo počeli živjeti svoju svakodnevicu. Kad kažem da trebamo prakticirati zahvalnost, ne mislim na stav zahvalnosti ili osjećaj zahvalnosti, nego mislim na prakticiranje zahvalnosti.

Ovim ljudima je zajedničko bilo opipljivo prakticiranje zahvalnosti. Neki su vodili dnevnike zahvalnosti. Neki su radili zanimljive stvari u, recimo 1,2,3,4, odnosno svakog dana u 12:34 bi naglas rekli za što su zahvalni u životu.

Jedna od stvari koje naša obitelj čini jest zahvaljivanje za hranu. I sada, kad smo naučili kako prakticirati zahvalnost, nakon što se zahvalimo, idemo u krug i svi govorimo za što smo zahvalni.

Zanimljivo je, kad smo tek počinjali, mislila sam da će mi djeca reći: “Mama, zar ti to eksperimentiraš na nama?” Bilo je malo i toga. Međutim, nakon par tjedana se događalo da, čak i u onim ludim, ispunjenim večerima kad smo pokušavali stići na nogomet, klavir i napisati zadaću, ako bismo se Steve i ja samo na brzinu pomolili i počeli jesti, djeca upitaju: “Samo malo! Za što ste zahvalni?”

Ne čini nas radost zahvalnima, nego nas zahvalnost čini radosnima.

Bilo je fantastično, jer ne samo da smo pozvali više radosti u svoj dom, nego je to i topao prozor u ono što se događa u životima moje djece. Ima dana kad će moja osmašica reći: “Radostna sam što između moju i bratovu sobu dijeli debeli zid.” Zna biti vrlo iskrena. Međutim, nedavno je jednoj njezinoj prijateljici umrla majka. Cijeli mjesec mi je govorila: “Sad sam tako zahvalna što si ti zdrava!”

Ne samo da smo svi postali svjesniji onoga što imamo i spremniji usporiti i biti istinski zahvalni za sve radosne trenutke, nego sam k tome mogla otkriti kakvo je njezino emocionalno stanje.

Moj sin često govori: “Zahvalan sam za kukce.” “Zahvalan sam za žabe.” Ali ponekad će reći: “Zahvalan sam što si ranije došla po mene.” Ili: “Zahvalan sam što konačno razumijem pridjeve.”

Postoji jedan sjajan citat jednog jezuitskog svećenika koji je rekao: “Ne čini nas radost zahvalnima, nego nas zahvalnost čini radosnima.” Mislim da me zadivilo kako brzo se to očitovalo u mojem istraživanju. To vam može promijeniti život.


Dr. Brené BrownO autoru

Dr. Brene Brown

Profesor istraživač,
Fakultet za socijalni rad Sveučilišta u Houstonu

Dr. Brené Brown, doktorica filozofije i ovlaštena socijalna radnica, istraživački je profesor istraživač na Sveučilištu u Houstonu, gdje drži katedru pri Huffington Foundationu na Fakultetu za socijalni rad. Proteklih 16 godina provela je proučavaći hrabrost, ranjivost, sram i empatiju. Napisala je pet bestselera New York Timesa, među kojima je i njezina najnovija knjiga “Dare to Lead” (Odvaži se voditi). Njezino TED predavanje “Snaga ranjivosti” nalazi se među pet najgledanijih TED predavanja na svijetu, s preko trideset i pet milijuna pregleda.

Sudjelovala na GLS-u: 2013., 2015.

Zašto sudjelovati

GLS već više od 20 godina donosi izvanredne rezultate* za polaznike, među kojima su:

79%

POLAZNIKA

demonstriralo je poboljšanje u timskom radu, zadovoljstvu na radnom mjestu i produktivnosti

72%

POLAZNIKA

navodi konkretne stvari u kojima je njihov šef postao bolji lider nakon GLS-a

68%

POLAZNIKA

su bili nadahnuti da utječu na zajednice u kojima žive

89%

POLAZNIKA

je dobilo hrabrost da vodi unatoč protivljenjima i preprekama

*Rezultati neovisnog istraživanja kojeg je provela agencija Excellence in Giving na temelju podataka višekratnih polaznika GLS-a.

Posjetite nas na društvenim mrežama

Organizator GLS-a u Hrvatskoj - Udruga Fokus
www.ufokus.hr |  www.ipartner.hr  |  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.