Podcast - Mijenjaj sebe, mijenjaj vodstvo

Podcast „Mijenjaj sebe, mijenjaj vodstvo“ je nastao s namjerom da bude mjesto na kojemu stvaramo utjecaj spajajući poslovni, privatni i duhovni život kroz razgovore s gostima iz različitih područja djelovanja.

Pogledajte unatrag, planirajte unaprijed

TEME U OVOM ČLANKU: Kako voditi sebe, Agilnost pri učenju, Produktivnost, Izdržljivost

Kako ste dočekali Novu godinu? Priredili ste proslavu? Održali ste zdravicu u ponoć? Razmišljali ste o protekloj godini i planirali kako najbolje iskoristiti predstojeću?

Istraživači su otkrili da razdoblja tranzicije (kao što su početak nove godine ili godišnjeg doba) prirodno motiviraju ljudska bića na uvođenje promjena i iskušavanje novina. Vjerojatno zato donosimo novogodišnje odluke, odlučujemo smršaviti i vratiti se u teretanu, ali ona je već puna. To je prirodno vrijeme za okretanje novog lista.

Godinama mi ovo razdoblje služi da se osvrnem na proteklih 12 mjeseci i procijenim svoja iskustva kao lider, muž, otac, djed, prijatelj i vlasnik tvrtke. Često znam reći da iskustvo samo po sebi nije dobar učitelj. Međutim, procijenjeno iskustvo jest.

PROUČAVAJTE SVOJE POBJEDE I GUBITKE

Prvo bih izvukao svoj kalendar i napravio popis značajnih događaja, zadaća, sastanaka, odluka i postignuća. Neko vrijeme bih razmišljao kako bih se sjetio i zapisao svako iskustvo koje se istaklo tijekom prethodne godine. Zapisao bih i pozitivna i negativna iskustva, jer znam da ću naučiti više iz gubitaka nego iz pobjeda.

ZAPITKUJTE SE

Što sam učinio, a nisam smio?

Čemu sam posvetio mnogo vremena? Je li to bio prioritet? Je li to bilo nešto čemu sam vičan? Je li to nešto što sam samo ja mogao učiniti ili sam to trebao prepustiti nekome drugome? Što ću ove godine promijeniti u svojim postupcima?

Što nisam učinio, a trebao sam?

Što nedostaje u mojem kalendaru? Što sam zanemario, a trebao sam postaviti kao prioritet? Što nisam poduzeo, a zbilja je trebalo učiniti? Što ću ove godine promijeniti u svojim postupcima?

Što je najvažnija stvar koju sam učinio ove godine, a da sam njome pomogao nekome? Mogu li to učiniti i iduće godine (za tu ili neku drugu osobu)? Jesam li to učinio onoliko uspješno koliko je to moguće? Kako bih to mogao ubuduće činiti bolje?

Što sam ove godine činio, a pomoglo mi je u rastu više nego bilo što drugo?

Može li se to ponoviti? Želim li da mi to prijeđe u naviku? Kako ću to razložiti na jednostavnije “komade” kako bih mogao i ove godine postići isto? Što još trebam činiti da bih se nastavio razvijati?

U čemu trebam biti usmjereniji?

U čemu sam dopustio da mi se stvari događaju, umjesto da sam aktivno postižem stvari? S kojim lošim navikama trebam raskrstiti? U kojem području trebam biti fokusiraniji, donositi bitne odluke i zakoračiti u pozitivnom smjeru?

Kako mogu unaprijediti stvari?

Kako mogu pretvoriti dobro iskustvo u nešto bolje? Kako se mogu još više razvijati ove godine? Kako ću od nečeg što me ispunjava načiniti nešto što će me još više ispunjavati? Kako ću nadmašiti prošlogodišnja ostvarenja? Kako ću nadmašiti vlastita očekivanja i očekivanja drugih? Nemojte se zadovoljiti dobrim ako možete dosegnuti odlično.

Zapisivanje iskustava i propitkivanje sebe o njima omogućuje im da istinski učim iz njih.  Tada ću moći sprovesti naučene lekcije u djelo u predstojećoj godini. Tako ću se moći vrlo ciljano razvijati kao osoba i dodavati vrijednost drugima.

Donošenje odluka koje nisu povezane s vašim navikama i novijim iskustvima često je bez uspjeha. Morate povezati ono što želite činiti i mijenjati s procjenom svojeg iskustva, u protivnom ćete biti poput mnogih koji donose odluke na Novu godinu i prekrše ih već krajem siječnja.

Ako se još niste osvrtali na prethodnu godinu, razmotrite svoje pobjede i gubitke, a potom si postavite pitanja koja smo gore naveli. I vama Nova godina može poslužiti za uvođenje važnih promjena i za razvijanje učinkovitosti u svim životnim područjima.


John C. MaxwellO autoru

John C. Maxwell Stručnjak za liderstvo, autor bestselera, trener
John Maxwell Company

Johna C. Maxwella, #1 autora bestselera New York Timesa, trenera i predavača Američka menadžerska asocijacija proglasila je za najboljeg poslovnog lidera dok ga je 2014. godine Inc. proglasio za najutjecajnijeg stručnjaka za liderstvo. Njegove organizacije The John Maxwell Company, The John Maxwell Team i EQUIP osposobile su preko šest milijuna lidera u svim zemljama svijeta. Njegova najnovija knjiga zove se “Intentional Living: Choosing a Life That Matters” (Usmjereni život: Kako odabrati značajan život).

Sudjelovao na GLS-u: 1996., 1999., 2005., 2016., 2018.

Zašto sudjelovati

GLS već više od 20 godina donosi izvanredne rezultate* za polaznike, među kojima su:

79%

POLAZNIKA

demonstriralo je poboljšanje u timskom radu, zadovoljstvu na radnom mjestu i produktivnosti

72%

POLAZNIKA

navodi konkretne stvari u kojima je njihov šef postao bolji lider nakon GLS-a

68%

POLAZNIKA

su bili nadahnuti da utječu na zajednice u kojima žive

89%

POLAZNIKA

je dobilo hrabrost da vodi unatoč protivljenjima i preprekama

*Rezultati neovisnog istraživanja kojeg je provela agencija Excellence in Giving na temelju podataka višekratnih polaznika GLS-a.

Posjetite nas na društvenim mrežama

Organizator GLS-a u Hrvatskoj - Udruga Fokus
www.ufokus.hr |  www.ipartner.hr  |  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.