Podcast - Mijenjaj sebe, mijenjaj vodstvo

Podcast „Mijenjaj sebe, mijenjaj vodstvo“ je nastao s namjerom da bude mjesto na kojemu stvaramo utjecaj spajajući poslovni, privatni i duhovni život kroz razgovore s gostima iz različitih područja djelovanja.

Vrijednost zapisivanja

Ovaj članak je dio serije u kojoj predstavljamo nove, praktične i nadahnjujuće liderske sadržaje predavača s ovogodišnjeg Summita. Ovo je sjajna prilika da vidite što možete očekivati od GLS-a 2020!

Craig Groeschelnedavno je izdao novu knjigu pod naslovom “Hope in the Dark: Believing God is Good When Life Is Not” (Nada u tami: Kako vjerovati da je Bog dobar kad život nije”. U nastavku pročitajte isječak ovog posve novog sadržaja iz pera Craiga Groeschela!

Sad kad sam vrlo star, ili možda nisam još, ali čini se kao da svaki put kad odem u prodavaonicu zaboravim sve ono što nisam zapisao. Da, ja sam onaj koji će trčati s blagajne u dvanaesti red po bocu kečapa. Makar to bilo samo dva-tri puta, ali ako nešto nije na papiru ili u bilješkama na mojem mobitelu, zaboravljam po što me je Amy poslala. Je li tražila čokoladni sladoled s višnjama i orasima ili sladoled s čokoladnim komadićima i orasima i višnjama? Čovjek bi mislio da je nebitno, ali bitno je.

Zato sam naučio zapisivati stvari.

Kad vam Bog nešto kaže, zapišite to, jer vaš duhovni neprijatelj je stručnjak za krađu sjemenja istine koje Bog želi posaditi. Odvojite bilježnicu za tu namjenu ili ih možete zapisivati u svoj dnevnik. Bog će vam možda nešto pokazati, a ako to ne zapišete ili nekako ne zabilježite da se možete prisjetiti, vrlo je lako zaboraviti što vam je pokazao.

Kad vam Bog nešto kaže, zapišite to, jer vaš duhovni neprijatelj je stručnjak za krađu sjemenja istine koje Bog želi posaditi.

Ne znam ni sam koliko puta mi se to dogodilo. Hrvao bih se s nečim dok ne bih shvatio i molio za to. “Bože, čuješ li me? Što se zbiva? Što želiš da učinim u ovoj situaciji? Što sad smjeraš?”

A opet, često imam dojam da mi Bog nešto pokazuje, da me usmjerava ili da govori mojem srcu. Naučio sam da ću to zapisivati jer ću, u protivnom, par dana kasnije razmišljati o tome i samog sebe odgovoriti od toga. “Ne znam baš. Možda je stvar u onome što sam pojeo tako kasno. Božanski nadahnuta žgaravica.” I tako sam počeo sumnjati u ono u što sam samo par dana ranije bio potpuno uvjeren. Moja svijest o Božjoj poruci upućenoj meni kao da bi nestala ako je ne zapišem. Ali kada je zapišem, ona postaje duhovno sidro koje me drži uz Boga i uz njegova dosljedna obećanja. “Da, vjerujem da je Bog govorio.” I što je još bolje, imam referencu na koju se mogu vratiti, jer ona ne ovisi o mojem raspoloženju ili o onome što sam sinoć pojeo.

Kad razvijete disciplinu zapisivanja svega što vam je Bog pokazao i onoga za što se molite, možda se za koju godinu iznenadite kad vidite što je sve Bog učinio. George Mueller bio je evangelizator u 19. stoljeću. Jednog dana mu je srce prepuklo kad je ugledao stotine djece bez doma kako se snalaze na ulicama engleskog grada Bristola.

Gotovo bez novca odlučio je otvoriti sirotište i u sljedećih 60 godina gospodin Mueller je vodio brigu o gotovo deset tisuća siročića. Tijekom svoje službe vodio je evidenciju o svojim molitvama u dnevniku, koji je na kraju brojao preko tri tisuće stranica. Zabilježio je kako je jedne večeri vidio da ujutro nema što dati djeci za doručak pa je molio Boga da nešto učini.

Rano sljedećeg jutra mjesni pekar mu je pokucao na vratu. Kad je Mueller otvorio, pekar mu je rekao da protekle noći nije mogao spavati pa je ustao, ispekao tri ture kruha i donio ih. Drugom prilikom se kamion s mlijekom “slučajno” pokvario točno pred sirotištem upravo onoga dana kad nije bilo mlijeka za djecu.

Budući da bi se mlijeko pokvarilo od vrućine, vozač ga je dao siročićima. Sve u svemu, gospodin Mueller je zabilježio više od trideset tisuća odgovora na svoje molitve. Zamislite samo kako je to izgradilo njegovu vjeru, kad je mogao crno na bijelo vidjeti kako mu Bog iznova i iznova iskazuje svoju milost.

Ako ste poput mene, nije vam lako voditi dnevnik. Ne mogu ni nabrojati koliko sam godina odlučivao vodio dnevnik, samo da bih do sredine siječnja zaboravio i prestao. Prije koju godinu sam konačno uspio. Netko mi je poklonio petogodišnji dnevnik koji je pomogao mojem zajedništvu s Bogom više nego što mogu i opisati. Umjesto da mi nameće pritisak da svakog dana napišem nekoliko stranica o svojim osjećajima, molitvenim potrebama i važnim događajima, ovaj dnevnik je mnogo jednostavniji.

Svaka stranica predstavlja jedan dan, a s vremenom će pokriti pet godina. Recimo, za 1. siječnja ove godine imate pet redaka. Zatim, ispod tih pet redaka nalazi se još pet redaka, za 1. siječnja sljedeće godine, i tako redom. I zapravo ispisujete samo petinu stranice dnevno. I nakon pet godina možete vidjeti što se sve događalo svake godine na isti dan. Što mi se najviše sviđa? Umjesto da ispisujem čitave stranice, ispisujem samo par redaka pa nije teško nastaviti.

Prve godine mi je bilo lako i donekle je imalo smisla. Svakodnevna disciplina mi je pomogla da mislim na Boga dok sam svakog dana zapisivao za što se molim. Međutim, druge godine sam opazio nešto što me jako pogodilo.

Kad sam na početku nove godine pogledao isti dan iz prethodne godine, iznenada sam shvatio koliko je toga što me je opterećivalo bilo potpuno razriješeno. Problemi su se riješili. Teškoće su bile prevladane. Molitve su bile uslišane. Nešto što me je zabrinjavalo kod jednog mog djeteta bilo je riješeno i više nisam ni razmišljao o tome. Gubitak dragocjenog djelatnika činio se kao veliki korak unatrag, ali godinu dana kasnije našli smo nekoga još boljeg. Problem s jednim prijateljem razriješen je i sad smo bliži nego ikada.

Kad sam konačno prestao bdjeti nad svojim trenutačnim problemima i počeo sagledavati one iz prošlosti, vidio sam kako je Bog bio vjeran, a inače bi mi to promaklo.

Vođenje dnevnika s osvrtom na prethodnu godinu pomoglo mi je sagledati cjelokupnu situaciju.

Kad sam konačno prestao bdjeti nad svojim trenutačnim problemima i počeo sagledavati one iz prošlosti, vidio sam kako je Bog bio vjeran, a inače bi mi to promaklo. A moć ove spoznaje potekla je iz jednostavne discipline zapisivanja.

Možda mislite: “Ma daj, Craig! Znam što hoćeš reći, ali baš i nisam sklon pisanju. Ideja je odlična, ali zar zbilja očekuješ da sjednem za računalo - ili još luđe, da uzmem papir i olovku - i počnem pisati ono što mislim da mi Bog poručuje?”

Da. Apsolutno. Točno tako.

Kad zapišete ono što vam je Bog rekao, tada vam to može služiti ne samo kao sidro, nego i kao lakmus-papir. Kad god pogledate što ste napisali, možete usporediti s onime što vam se tada događa i moći ćete lakše donositi odluke. Budite strpljivi i budite dosljedni. Možda će proći godine dok se ono što vam je Bog rekao ne dogodi, kao što je bilo s vizijom za našu crkvu. Ipak, ako vam Bog nešto obeća, to će i učiniti.

Samo je pitanje vremena.

Preuzeto iz knjige “Hope in the Dark” Craiga Groeschela. Copyright © 2018 Craig Groeschel. Korišteno s dopuštenjem Zondervana. www.zondervan.com.

Ovdje naručite knjigu “Nada u tami” Craiga Groeschela. (“Nada u tami: Vjerovati da je Bog dobar i kad život nije”)


Craig Groeschel je jedan od naših sjajnih predavača za GLS 2020.

Craig Groeschel je osnivač i pastor zajednice Life.Church, inovativne crkve koja se okuplja online na više lokacija u SAD-u i globalno. Poznata po svojem pristupanju misijskom radu uz korištenje najnovijih tehnologija, Life.Church je kreator biblijske aplikacije YouVersion, koja je doživjela preuzimanja u svim zemljama svijeta. Glassdoor je uvrstio Groeschela među 10 najboljih direktora malih i srednje velikih kompanija u SAD-u. U svojim putovanjima svijetom kao prvak GLS-a, Craig Groeschel zagovara podizanje lidera u svim sektorima društva. Voditelj je “Craig Groeschelov Leadership Podcasta,” najslušanijeg podcasta na svijetu. Najprodavaniji je autor New York Timesa, a njegova najnovija knjiga je “Dangerous Prayers” (Opasne molitve).


Tema na GLS10 - “Voditi kroz pad” - izvrsno predavanje o izazovima vođenja u razdobljima stagnacije, kao što je ova godina

Više o ostalim temama na GLS-u

Zašto sudjelovati

GLS već više od 20 godina donosi izvanredne rezultate* za polaznike, među kojima su:

79%

POLAZNIKA

demonstriralo je poboljšanje u timskom radu, zadovoljstvu na radnom mjestu i produktivnosti

72%

POLAZNIKA

navodi konkretne stvari u kojima je njihov šef postao bolji lider nakon GLS-a

68%

POLAZNIKA

su bili nadahnuti da utječu na zajednice u kojima žive

89%

POLAZNIKA

je dobilo hrabrost da vodi unatoč protivljenjima i preprekama

*Rezultati neovisnog istraživanja kojeg je provela agencija Excellence in Giving na temelju podataka višekratnih polaznika GLS-a.

Posjetite nas na društvenim mrežama

Organizator GLS-a u Hrvatskoj - Udruga Fokus
www.ufokus.hr |  www.ipartner.hr  |  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.