Podcast - Mijenjaj sebe, mijenjaj vodstvo

Podcast „Mijenjaj sebe, mijenjaj vodstvo“ je nastao s namjerom da bude mjesto na kojemu stvaramo utjecaj spajajući poslovni, privatni i duhovni život kroz razgovore s gostima iz različitih područja djelovanja.

GLS Hrvatska - Deb Liu

#GLS22HR

Kako izgraditi karijeru povrh posla

TEME U OVOM ČLANKU: karakter, donošenje odluka, utjecaj, liderski razvoj, voditi sebe, naučiti se okretnosti

Lako je držati stereotipne predodžbe o tome što je lider i zaboraviti da je liderstvo vještina na kojoj se može graditi u bilo kojoj ulozi i kontekstu. Naš identitet se često povezuje s našim poslom, ulogom ili titulom, a zaboravljamo na širu sliku. Jedna liderica koja razumije kako se fokusirati na širu sliku jest Deb Liu, izvršna direktorica Ancestryja i nagrađivana tehnološka liderica s dinamičnom karijerom u toj industriji. U članku koji slijedi Deb govori o tome kako prepoznati tko ste i kamo idete, neovisno o vašoj tituli i kompaniji, znači razumjeti poglavlja svoje priče.

Veselimo se što možemo pozdraviti Deb Liu na Globalnom liderskog summita u studenome 2022.!

Deb je proglašena za jednog od najmoćnijih inženjera među ženama prema Business Insideru i za jednu od najutjecajnijih žena u platnom poslovanju prema PaymentsSourceu. Obavljala je liderske uloge u Facebooku, PayPalu, eBayu, a sada je u Ancestryju. Uz pomoć svoje najnovije knjige „Take Back Your Power” (Ponovno uzmite svoju moć) i njezinog svježeg pogleda na liderstvo, Deb će vama i vašim timovima donijeti bogatstvo spoznaja i ohrabrenja temeljenih na njezinom dinamičnom karijernom liderstvu u tehnološkoj industriji.

Kako izgraditi karijeru povrh posla

Brzina oslobađanja definira se kao „najmanja brzina koju predmet na određenoj udaljenosti od tijela s gravitacijom mora postići kako bi se nastavio kretati dalje od tog tijela umjesto da nastavi orbitirati oko njega.”
 
Kad se u Silicijskoj dolini upoznate s nepoznatom osobom, prvo što će vas upitati nakon kako se zovete jest: gdje radite? Zatim će vas pitati: što ondje radite?
 
Naš identitet povezan je s našim poslom. Naslov na našem životopisu sinonim je za ono što jesmo. Nosimo svoje vizitke kao oznaku svojeg identiteta, kao uniformu koja nas definira. Kad se to dogodi, više ne možemo postići brzinu oslobođenja i ostajemo orbitirati oko svojeg sadašnjeg posla i kompanije, umjesto da se uspijemo osloboditi. Ali što ako bismo počeli drugačije razmišljati o sebi?
 
Vaš posao je trenutak u vremenu; uloga koja predstavlja tek jedno poglavlje priče o vašoj karijeri – a i o vašem životu. Međutim, ako ste zapeli na fokusiranju na to gdje se nalazite, propuštat ćete prilike za prikupljanje materije koja vas može odvesti dalje od vaših dosadašnjih obzora.

Ispunite svoj loto listić.

Često nastavljamo raditi na unaprjeđivanju jednog istog niza vještina, u kojima s vremenom postajemo sve bolji. Naš posao iziskuje majstorsku vještinu. Dvaput sam u svojoj karijeri došla do trenutka kad sam shvatila da je vještina kojom sam najbolje ovladala bila navigiranje i izgradnja u okviru velike kompanije. Svaki put bih razmišljala o tome kako postajem dobra u vještinama koje su sve manje korisne na tržištu i svakog dana se razvijam u nečemu što mi može koristiti samo ondje gdje sam to i naučila. Bilo je to ponižavajuće priznanje, koje me je nagnalo da okrenem novi list.

Kad biste morali birati između vršenja utjecaja i učenja, što biste odabrali?

Kad biste morali birati između vršenja utjecaja i učenja, što biste odabrali? Većina kompanija želi da vršite utjecaj, ali za vas je dugoročno korisnije razviti vještine koje možete koristiti i drugdje. Vaš je posao upravljati svojom ulogom tako da možete činiti oboje: i donositi rezultate i razvijati se. Raznolike vještine su važnije, jer doći će dan kad će vam zatrebati. Kad sam bila na razgovorima za posao izvršnog direktora, mnoga pitanja fokusirala su se na tri područja u kojima voditelji projekata ne uspijevaju ostvariti dovoljnu sposobnost sredinom svoje karijere: iskustvo u radu u odborima, općenito upravljanje profitom i gubicima i strateške vještine. I zato, kad me voditelji projekata pitaju kako doći do direktorske pozicije, ja predlažem da krenu unatrag od ta tri područja i vide jesu li popunili svoj loto listić iskustvima koja će im pomoći da postignu ono što žele.

Razmislite što ćete ponijeti.

Nitko ne očekuje da će jednom napustiti svoj posao, ali svi ćemo to, prije ili kasnije, morati učiniti. Veliki dio našeg rada posvećen je našoj kompaniji i nije upotrebljiv u nekom drugom kontekstu. Premda je to korisno za naše sadašnje poslodavce, što ćemo ponijeti sa sobom kad odemo na drugi posao? Kad smo tek utemeljili organizaciju „Women in Product”, ona je bila produžetak naših napora da na Facebooku izgradimo zajednicu žena koja se bave rukovodstvom u proizvodnji. Međutim, ubrzo smo shvatili da možemo učiniti daleko više, i zato smo pozvali liderice iz kompanija u svim sferama industrije da nam se pridruže i pokrenuli smo neprofitnu organizaciju. Danas je to zajednica od preko 25 000 žena s desecima podružnica u cijelom svijetu. Dok sam razmišljala kako organizacija može nadživjeti moju trenutačnu kompaniju, ona je postala grupacija koja se proteže kroz cijelu industriju, koja će nastaviti djelovati još dugo nakon završetka mojeg mandata u kompaniji.

Nitko ne očekuje da će jednom napustiti svoj posao, ali svi ćemo to, prije ili kasnije, morati učiniti.

Isto tako, na Facebooku sam pisala privatno i jednom mjesečno bih postavljala objave. Obvezala sam se na to svojem poslovođi prije pet godina i držim se toga. Moja nova novogodišnja odluka je da ću početi pisati javno. Nisam imala neki konkretan cilj i još nisam odlučila napustiti Facebook kad sam počela s mjesečnim Perspectives newsletterom. Newsletter sada ima oko 5000 pratitelja (sve u svemu, nije neka velika brojka, znam). Ali važnije je od toga što sam upoznala brojne osobe iz industrije koje su mi rekle koliko je moje pisanje utjecalo na njihovu karijeru. To je nešto što mogu ponijeti sa sobom, kamo god me moja karijera povede.

Nemojte definirati sebe na temelju svojeg posla.

Provodimo veliki dio svojeg života na poslu, ali pazite da vaš posao ne počne definirati tko ste. Bilo je trenutaka kad bih uživala u onome što radim, a onda bi došlo do nagle reorganizacije ili bi me kompanija maknula s puta kojim sam mislila da idem. Jedan moj prijatelj je iznenada dobio otkaz s posla koji je zbilja volio kad je došla nova uprava i zamijenila gotovo cjelokupnu vodeću strukturu. Takvo izmicanje tla pod nogama ugrozilo je njegov identitet i opće stanje do te mjere da je počeo preispitivati svoje vještine, koje su, očito, ostale nepromijenjene i nakon toga. Premda se na koncu ipak dočekao na noge i njegova je karijera pošla u novom smjeru, on i dalje pamti kako ga je to odbacivanje izbacilo iz kolosijeka i pita se je li možda mogao drugačije postupiti.

Pazite da vaš posao ne počne definirati tko ste.

Pokušajte napisati zaglavlje bez svoje titule ili imena kompanije pa vidite što mislite o tome. Kad se definirate na temelju svojih vještina i iskazanog utjecaja, a ne na temelju svoje uloge, postajete otvoreniji za više mogućnosti. Otvorite LinkedIn i napišite motivirajući sažetak o sebi, u kojem ćete navesti samo ono čime možete doprinijeti, ne prema nečijem tuđem mjerilu, sustavu titula ili korporacijskom brandu.

Obilježavajte prijelomne trenutke.

Naš posao je trenutak u vremenu, ali naša karijera je duga priča. Mnoge osobe s kojima se susrećem ne ažurira svoje životopise. Cilj ove vježbe nije traženje drugog posla, nego podsjetiti se da će s vremenom vaša karijera doživljavati i uspone i padove.
 
Obilježavanje vremena je jednostavno kad ste u školi. Napredujete iz razreda u razred i pritom nekoliko puta diplomirate. U karijeri stvari baš nisu toliko crno-bijele. Lako je nastaviti raditi to što radimo, ne shvaćajući da stagniramo. Zato je važno fokusirati se na praćenje vlastitih uspjeha.

Naš posao je trenutak u vremenu, ali naša karijera je duga priča.

Zadnjih šest-sedam godina govorila sam na panelu na Poslovnom fakultetu na Stanfordu. Svake bih godine, prije nego što bih se obratila profesoru Pfefferu i njegovom razredu, zabilježila što sam postigla kako bih utvrdila što mogu pokazati iz proteklih 365 dana. Profesor Pfeffer me već pet godina pita kad ću konačno dati otkaz i postati izvršni direktor. I svake godine bih se samo nasmijala na to. Nepokoleban, nastavio mi je postavljati isto pitanje. Ove godine je prije samog predavanja išla obavijest nakon koje je konačno mogao reći: „Rekao sam ti.”

Tražite stepenaste funkcije.

Može se dogoditi da vas vaša sljedeća prilika, bilo u ovoj kompaniji ili izvan nje, dovede pred račvanje na putu. To može biti neki veći mandat, ali u novom sektoru gdje ponuda i potražnja nisu usklađeni. Možda vam je obećana manja financijska naknada, ali dugoročno možda donese veću korist. Možda ćete imati manji tim, ali s većim utjecajem. Morat ćete odlučiti što poduzeti. Pratite glavne  korake u svojoj karijeri. Tražite priliku koja će uravnotežiti vašu toleranciju prema riziku s vašim potencijalom za rast.

Vaš današnji posao je tek jedno poglavlje u vašoj višedesetljetnoj karijeri.

Budite svjesni svojeg ugleda.

Onima koji pitaju kako je to raditi za mene odgovaram ovako: „Pitajte sve koji me znaju kakva sam. Možda neće sve biti točno, ali steći ćete prilično dobar dojam o mojem stilu. Zatim ćete moći sami odlučiti odgovara li vam to.”
 
Preporuke iz privatnih kanala realnost su u većini polja. Mnoge osobe koje me nisu službeno preporučile bile su neformalno upitane za mišljenje prije nego što mi je ponuđen posao koji danas radim. Nikome ne treba nepoznata kvantiteta. Jasno je da ne možete svima ugoditi, ali vaš ugled, bio on dobar ili loš, prestići će vas, sviđalo vam se to ili ne. Ako vam se ne sviđa, razmislite zašto je tako i odlučite što ćete poduzeti. Najgore je ne znati nešto, i zato prvo pokušajte shvatiti, a zatim se pozabavite informacijama koje čujete.
 
Vaš današnji posao je tek jedno poglavlje u vašoj višedesetljetnoj karijeri. Premda je ono što sada radite važno, to je tek jedna od brojnih postaja na vašem putovanju. Ako se fokusirate izvan svojeg obzora, otkrit ćete kako nadograditi svoj proces učenja i putanju svoje karijere izvan okvira svoje sadašnje uloge. Lako je sagnuti glavu i raditi na dnevnim zadacima, ali ne zaboravite na širu sliku. Budite svjesni tko ste i kamo idete, dalje od svoje titule i kompanije, i kad dođe vrijeme za poduzimanje sljedećeg koraka postići ćete brzinu oslobođenja. 

Želite čuti više od Deb Liu? Pridružite nam se na Globalnom liderskom summitu 11. i 12.studenog 2022.! Nabavite ulaznice ovdje... >>

Ne propustite nadahnjujuće liderske spoznaje i najnovije vijesti iz svijeta liderstva!

GLS22 - govornici i voditelji

Deb Liu

Predsjednica i izvršna direktorica u Ancestryju, nagrađivana tehnološka liderica, osnivačica organizacije „Women In Product”, autorica uspješnica New York Timesa

S preko 19 godina iskustva u tehnološkoj industriji, Deb Liu je proglašena jednom od najmoćnijih inženjerki prema Business Insideru, dok ju PaymentsSource smatra jednom od najutjecajnijih žena u sferi platnog prometa. Prije nego što je postala predsjednica i izvršna direktorica u Ancestryju, bila je viša izvršna direktorica u Facebooku, gdje je kreirala i vodila Facebook Marketplace, platformu putem koje milijuni korisnika mogu međusobno kupovati i prodavati. K tome, vodila je razvoj Facebookovog prvog mobilnog reklamnog proizvoda za aplikaciju i njezinu mobilnu reklamnu mrežu, a uz to je izgradila kompanijinu platformu za igračko poslovanje i plaćanje, koja obuhvaća i Facebook Pay. Prije Facebooka dulji je niz godina radila na procesima proizvodnje u PayPalu i eBayu, gdje je predvodila integraciju između ta dva proizvoda. Danas služi u odborima Intuita i Ancestryja te je osnivački investitor i savjetnik za veći broj startupa. Osim toga, vlasnica je većeg broja patenta vezanih uz platni promet i trgovanje. Deb je aktivno uključena u promicanje raznolikosti u tehnološkom svijetu, i utemeljila je neprofitnu udrugu „Women In Product”, koja broji preko 30 000 članica, a cilj joj je povezivati i podupirati žene koje rade u sferi upravljanja proizvodima. Članica je organizacije „Committee of 100” koja okuplja znamenite Amerikanke kineskog podrijetla, a koju je Gold House uvrstio na popis A100, što je počast koja je iskazana utjecajnim Kinoamerikankama. Debina nova knjiga „Take Back Your Power” (Povratite svoju moć) izlazi u kolovozu 2022.


Posjetite nas na društvenim mrežama

Organizator GLS-a u Hrvatskoj - Udruga Fokus
www.ufokus.hr |  www.ipartner.hr  |  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.